973652525
0
Mi cesta

Total:0.00 

  • Tu carrito está vacio
Ver cesta
Subtotal : 0.00 
Seleccionar página

A la primavera es produeixen més reaccions al·lèrgiques, perquè moltes plantes produeixen pol·len, que s’escampa a l’atmosfera.

La primavera és potser l’estació més esperada de l’any, però també una tortura per a les persones que pateixen al·lèrgia. Sobretot si l’hivern ha estat plujós i a la primavera fa bon temps, ja que a l’ambient es detecta una gran quantitat de pol·len. La intensa floració i pol·linització afavoreix que hi hagi una major quantitat de partícules al·lergògenes, que produeixen en els pacients símptomes nasals, oculars o bronquials.

Al·lèrgia al pol·len

S’estima que entre el 15% i el 20% de la població espanyola té al·lèrgia al pol·len, la substància més al·lergògena. Entre els adolescents, la xifra arriba fins al 40%. L’alt nivell d’industrialització d’algunes ciutats ha fet que durant els últims anys s’hagi incrementat de forma alarmant el nombre de casos d’al·lèrgia respiratòria. El pol·len és un polsim format per grans microscòpics dels òrgans reproductors dels arbres i que té com a missió fecundar la part femenina per formar el fruit i, després, noves llavors. Aquest organisme entra al nostre cos pel nas o la cavitat bucal i, en algunes persones, produeix símptomes com conjuntivitis, rinitis (picor nasal, secreció mucosa, taponament i esternuts), asma o dermatitis atòpica. Les plantes més propenses a produir al·lèrgies al nostre país, segons un estudi realitzat pel Comitè d’Aerobiologia de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), són les gramínies, amb un 80% d’afectats, seguides de l’olivera (43%), quenopodiàcies (27%), plàtan d’ombra (22%), cupressàcies (13%) i parietària (11%).

Reaccions exagerades

El pol·len està compost de proteïnes innòcues per a la majoria de nosaltres. No obstant això, els al·lèrgics posseeixen anticossos contra aquesta substància i el seu cos produeix una resposta immunitària exagerada del sistema defensiu. La causa d’aquesta reacció pot ser hereditària, és a dir, predisposició genètica, o ambiental. És important recordar que, encara que tinguem una predisposició a patir al·lèrgia, no vol dir que hàgim de desenvolupar necessàriament aquest trastorn. Així mateix, que no hi hagi antecedents familiars no és garantia de no desenvolupar una al·lèrgia. Com dèiem, la contaminació també fa que aquesta substància es torni més violenta. Produeix canvis en l’estructura de les partícules i aquestes tenen més capacitat de provocar sensibilització, pas previ a patir una al·lèrgia.

La contaminació fa augmentar la capacitat del pol·len de provocar sensibilització.

Es pot prevenir?

L’al·lèrgia primaveral no es pot prevenir, però sí que es poden adoptar mesures per minimitzar-ne els símptomes. Per exemple, si una persona és al·lèrgica a les gramínies, millorarà si es trasllada a una zona costanera on hi hagi humitat. Com que es tracta d’una mesura molt dràstica, es poden fer altres gestos més senzills que ajudaran a millorar el símptomes de l’al·lèrgia.

En primer lloc, és important acudir al metge per determinar quines són les substàncies que provoquen l’al·lèrgia. Aquest professional farà una proba cutània que consisteix en una sèrie de petites punxades a la pell amb la substància al·lergògena. En cas de ser al·lèrgic, la zona reaccionarà i es posarà vermella. Això, juntament amb l’historial clínic, ajudarà el metge a determinar el grau de sensibilitat als possibles agents al·lergògens i quin és el tractament més idoni per a cada pacient.

Consells bàsics

A més, és important que s’adoptin petits hàbits que poden suavitzar el risc de patir-ne. Les persones al·lèrgiques han d’evitar sortir al jardí o a la muntanya durant l’època de més explosió. Han de tenir especial precaució els dies de vent o molt secs i assolellats. A més, s’aconsella tenir les finestres de les habitacions tancades, viatjar amb les finestres pujades, utilitzar ulleres per evitar el contacte amb el pol·len i tenir cura de netejar les fruites i verdures crues abans de consumir-les.

Què em pot ajudar?

Les al·lèrgies no són malalties greus, però sí que són trastorns que alteren la qualitat de vida de les persones que les sofreixen. Per això, és important que, a més d’adoptar les mesures preventives oportunes, es recorri a la farmacopea per fer més suportables els símptomes.

Antihistamínics: Els de segona generació es toleren millor i no produeixen somnolència. Cal recordar que aquests medicaments no guareixen, sinó que alleugen els símptomes.

Antiinflamatoris: Aplicats de forma tòpica al nas poden alleujar els símptomes de la rinitis.

Productes homeopàtics: Són eficaços, tant per als símptomes aguts que apareixen durant l’estació, com per prevenirlos mesos abans de l’explosió primaveral. Els principals avantatges són la seva gran eficàcia, l’absència d’efectes secundaris, sobretot la somnolència, i la rapidesa d’acció.

21 març, 2014 per